Nya ponnyn

Nu är Ponnyn igång på nytt. Nu startar vi upp med en grupp på 18 barn i åldern 3,5 upp till det året de fyller 5. Vi har delat upp den stora gruppen i två mindre grupper. En grupp heter Skalman och en grupp heter Lille-Skutt.

Vi har startat med att lägga tid på att lära känna varandra och hitta bra rutiner för att få vardagen att bli kul och lärorik. Vi tycker det är viktigt att barnen ska känna sig trygga och det ska vi försöka skapa genom att finnas till hands och skapa fasta regler och tydliga rutiner och öka förståelsen för varandra.

Vi har sett att det finns ett stort behov av rörelselek, vilket har gjort att vi gjort vårt stora rum inbjudande till diverse olika motoriska lekar.

Det blir en del hinderbanor och andra fysiska lekar i detta rummet. Barnen skapar, bygger och testar sina fysiska förmågor både genom att klättra, hoppa, åla, springa, hålla balansen, samarbeta mm.

För att de ska finnas ro till andra stillsamma aktiviter vid borden, samt för att undvika kollisioner har vi bestämt att i köksdelen på avdelningen tillåts inget spring. Vi har lyckats stävja det genom lappar på golvet som påminner barnen om att ” här går man”. Genom att ta hänsyn till lappen/regeln visar man sina kamrater respekt.

När vi lekt fram till ca klockan 10 är det dags att göra ”lekfint”, ett ord vi väljer att använda istället för att städa. Vi vill ställa iordning sakerna så det ska bli kul att leka med dem igen. Det var lite svårt att få igång gruppen att plocka i ordning efter sig, men det fann vi en fin lösning på. Vi startade Skalmans Klocka, nu finns det en en städsignal på den. Så bäst var det är ringer Skalmans klocka och då hjälps vi alla åt att göra det lekfint. 

Fortsättning följer…….

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *